פעמים רבות יצא לי לשמוע שאלות כגון: איך יכול להיות שכואבת לי השן – הרי עשיתי טיפול שורש והעצב כבר איננו?
כדי לענות לשאלות מסוג זה יש להיזכר שהגוף שלנו זוהי בעצם מכונה מאוד מורכבת וגדולה. כל המערכות בגופינו קשורות קשר הדוק אחת לשנייה. מסביב לשן, בחניכיים, ישנן מערכות רבות אשר מזינות אותה ואמורות לשמור עליה. דלקות במערכות הללו (פריודנטיטיס) – אלו הם הגורמים העיקריים לכאבי שיניים לאחר טיפול שורש.
הדלקת גורמת לדיותם של הנוזלים המוגלעתיים בחניכיים וזה בתורו גורם ללחץ על השן מלמטה. לעתים קרובות זה גורם לתחושה של גדילת השן (זה מרגיש כאילו השן גדלה). כאבור מעט זמן הלחץ על השן מתבר וכבר לא ניתן לגעת בה בגלל הכאב העז. השן מתחילה "לצוף".
במידה ולא מטפלים בזיהום בשלב זה אז הזיהום מתחיל להתפזר אל הריקמות הרכות של הפנים. זה גורם גורם לירידה משמעותית במצב הבריותי – חום גבוהה, כאבים וכו'. המצב הנ"ל יכול לגרום להסתבכויות רבות כגון: מורסה או פלגמונה וכתוצאה מכך – אישפוז בבית החולים וברוב המקרים עקירתה של השן הגורמת.
חשוב לציין כי הפריודנטיטיס לאו דווקא מתפתח במהירות. הזיהום יכול להמצא שנים רבות במצב "רדום" ולאט-לאט לגרום לציסטות, גרנולומות (ספיגת העצם סביב השורש), מורסה מוגלעתית וכו'. ההחרפה יכולה להיגרם מהיחלשות של מערכת החיסון, שינוי האקלים, התקקרות או עומס מכאני (אוכל קשה).
חשוב מאוד לפנות לרופא בהקדם האפשרי על מנת להימנע מסיבוכי הנ"ל.